Grécko patrí k mojim najobľúbenejším prímorským destináciám. Milujem ich pláže, more a v neposlednom rade kuchyňu! Krajinu sme niekoľkokrát spoznávali aj po kulinárskej stránke a grécka strava je pre mňa pestrá, zdravá a najmä chutná.
Pred pár rokmi nám v reštaurácii, k pečivu namiesto masla, priniesli nátierku z čiernych olív. Spomínam na to do dnes. Doma som ju skúšala vyrobiť niekoľkokrát, kým som našla správnu kombináciu chutí. Dnes je nátierka z čiernych olív súčasťou každej našej oslavy, sviatku a špeciálnej udalosti. Je skvelá na čerstvom chlebe, ale hodí sa aj ku grilovanej rybe. Zaujme už na prvý pohľad a chuťovo je naozaj výnimočná. Recept je inšpirovaný letom, morom a dovolenkou v milovanom Grécku. Nejde o originálny recept, je prispôsobený mojej chuti.
Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla. Potrebujeme 1 pohár čiernych olív bez kôstky, 1 strúčik cesnaku, 1-2 lyžičky tekutého medu, mleté čierne korenie a citrónovú šťavu podľa chuti. Olivy dôkladne rozmixujeme. Pridáme roztlačený cesnak, med a všetko spolu ešte chvíľu mixujeme. Na záver dochutíme čiernym mletým korením a citrónovou šťavou. Podávame na čerstvom, najlepšie domácom, pečive.
Máte radi olivy? Neváhajte, príprava nátierky zaberie len chvíľku. Odporúčam ju však ak aj olivy neobľubujete. Kombinácia olív, cesnaku a medu je výborná a vaši hostia budú nadšení. Táto jednoduchá nátierka musí byť jednoznačne súčasťou vášho domáceho párty menu! No a teraz sa už teším na vaše dojmy, nezabudnite ich so mnou zazdieľať :-)
Comments